نوزادان به دلیل معدههای کوچکشان غذای زیادی نمیخورند، بنابراین مهم است که رژیم غذایی آنها حاوی مواد مغذی فراوان باشد. این لیست کامل ازغذاهای فوق العاده مغذی که شامل غذاهای متناسب با سن، قابل دسترس، مقوی و پر از فواید تغذیهای است.
چه غذا هایی مقوی هستند؟
با اینکه اصطلاح “غذاهای مقوی” نسبتاً جدید است، خود این غذاها جدید نیستند. این غذاها بیشترین فواید تغذیهای را با کمترین کالری فراهم میکنند. همچنین سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها هستند.
چه زمانی نوزادان میتوانند غذاهای مقوی مصرف کنند؟
به طور کلی، غذاهایی که در این لیست آمدهاند برای نوزادان ۶ ماهه و بالاتر مناسب هستند، به شرطی که مطابق با مهارتهای خوردن نوزاد تهیه شوند. برخی غذاها مانند گوشت، میوهها و پوره سبزیجات در صورتی که نوزاد آمادگی داشته باشد حتی قبل از ۶ ماهگی هم به تدریج ممکن است مصرف شوند. فقط به یاد داشته باشید که هیچ غذایی نباید قبل از ۴ ماهگی وارد رژیم غذایی نوزاد شود. اگر مطمئن نیستید که چه زمانی باید غذای خاصی را به نوزادتان بدهید یا کدام غذاها برای نوزاد شما مناسب است، حتماً از یک پزشک کودک مشاوره بگیرید.
بهترین غذاهای مقوی برای نوزادان و کودکان نوپا
این ۱۸ غذا برای فرزند شما ویتامینها، مواد مغذی و مواد معدنی ضروری را تأمین میکنند. آنها را در رژیم غذایی کودک خود بگنجانید تا از بیشترین فواید سلامتی بهرهمند شوید.
موز
موز سرشار از کربوهیدرات است که انرژی پایداری به کودک میدهد و همچنین فیبر موجود در آن به سلامت دستگاه گوارش کمک میکند. موز یک غذای مناسب برای نوزاد است چرا که به راحتی قابل پوست کندن و خوردن است. برای نوزادان کوچک، موز باید کاملاً رسیده و له شود. نوزادان بزرگتر میتوانند موز را به صورت قطعات کوچک مصرف کنند.
سیبزمینی شیرین
سیبزمینی شیرین سرشار از پتاسیم، ویتامین C، فیبر و بتاکاروتن است که یک آنتیاکسیدان قدرتمند است و از بروز برخی سرطانها جلوگیری میکند. بیشتر نوزادان طعم شیرین سیبزمینی شیرین را به دیگر سبزیجات ترجیح میدهند. وقتی پخته و له شود، پورهای نرم و خوشمزه به دست میآید که برای نوزادان تازهوار به دنیای غذاهای جامد عالی است.
آووکادو
آووکادو یکی از میوههای پرپروتئین است و سرشار از چربیهای سالم است که به سلامت قلب کمک میکند. حتماً از آووکادوهای رسیده برای نوزاد خود استفاده کنید. پس از شستشو، پوست آن را جدا کرده و خوب له کنید.
تخممرغ
سفیده تخممرغ پروتئین زیادی دارد و زرده حاوی ویتامینهای A، D، E، B12 و همچنین روی است. زرده تخممرغ همچنین حاوی کولین است که برای توسعه مغز ضروری است. پیشتر پزشکان توصیه میکردند تخممرغ، به ویژه سفیده آن، را تا پس از یک سالگی به نوزاد ندهید، اما این توصیه تغییر کرده است و برخی متخصصان معتقدند که این غذا باید تنها در خانوادههای دارای سابقه آلرژی به تعویق بیفتد.
هویج
هویج سرشار از بتاکاروتن است که به ویتامین A تبدیل شده و در رشد و بینایی سالم نقش دارد. پختن هویج سبب شیرینتر شدن طعم آن میشود، که برای نوزادان که به طعمهای شیرین علاقه دارند، جذاب است. هویج باید خوب پخته شده و نرم باشد. سپس میتوان آن را له کرد یا به صورت تکههای ریز سرو کرد.
ماست
ماست منبع عالی کلسیم، پروتئین و فسفر است که برای سلامت استخوانها و دندانها ضروری است. علاوه بر این، ماست حاوی پروبیوتیک است که به هضم غذا و تقویت سیستم ایمنی کمک میکند. برای نوزادان، بهتر است از ماست پرچرب استفاده کنید و از ماستهای طعمدار که مقدار زیادی شکر دارند، اجتناب کنید.
پنیر
پنیر منبع خوبی از پروتئین، کلسیم و ریبوفلاوین (ویتامین B2) است که به بدن کمک میکند تا پروتئین، چربی و کربوهیدراتها را به انرژی تبدیل کند. پنیر سوئیسی طعمی شیرین دارد که برای نوزادان خوشایند است. برای جلوگیری از خطر خفگی، پنیر را خرد کنید یا به قطعات کوچک تقسیم کنید.
مرغ
مرغ سرشار از پروتئین و ویتامین B6 است که به بدن کمک میکند انرژی کافی را از غذا استخراج کند. بسیار مهم است که نوزادان از همان ابتدا به طور منظم غذاهایی بخورند که حاوی مقدار کافی پروتئین باشند تا سبب رشد سریع آنها شود. اگر نوزادتان طعم مرغ را به تنهایی دوست ندارد، میتوانید آن را با میوه یا سبزیجات مورد علاقهاش مخلوط کنید.
گوشت قرمز
گوشت قرمز حاوی نوعی آهن است که به راحتی توسط بدن جذب میشود و به گلبولهای قرمز کمک میکند اکسیژن را به سلولها برسانند و همچنین از رشد مغز پشتیبانی میکند. نوزادان کوچکتر میتوانند پوره گوشت بخورند، در حالی که نوزادان بزرگتر که توانایی جویدن دارند میتوانند گوشت کاملاً پخته، خردشده یا ریشریش شده مصرف کنند.
کدو حلوایی
نوزادان عاشق طعم شیرین کدو حلوایی هستند و این ماده غذایی دارای مقادیر زیادی آنتیاکسیدان بتاکاروتن، ویتامین C، پتاسیم، فیبر، فولیک اسید، ویتامینهای گروه B و حتی مقداری اسیدهای چرب امگا-۳ است. کافی است کدو حلوایی را بخارپز یا آبپز کنید تا نرم شود و سپس آن را پوره کنید.
ماهی
ماهیهای چرب مانند سالمون سرشار از ویتامینهای محلول در چربی و چربیهای ضروری هستند که سبب رشد مغز، سلامت چشم و سیستم ایمنی بدن می شود. همچنین ماهیهای سفید مانند کاد و هدوک منبع خوبی از پروتئین هستند. توجه داشته باشید که ماهی ممکن است واکنش آلرژیک ایجاد کند، بنابراین پیش از معرفی آن به نوزادتان با پزشک مشورت کنید.
گوجهفرنگی
گوجهفرنگی منبع عالی لیکوپن است؛ یک رنگدانه آنتیاکسیدانی که به پیشگیری از سرطان و بیماریهای قلبی کمک میکند. با این حال، تحقیقات نشان دادهاند که لیکوپن در گوجهفرنگی زمانی که با کمی روغن پخته شود، بهتر جذب بدن میشود.
نخودفرنگی
نخودفرنگی سرشار از ویتامین K است که همراه با کلسیم به ساخت استخوانهای سالم کمک میکند. همچنین حاوی ویتامینهای آنتیاکسیدانی A و C، اسید فولیک، فیبر و ویتامینهای گروه B است.
کلم بروکلی
کلم بروکلی یک غذای فوقالعاده برای نوزادان است زیرا مقادیر زیادی ویتامین C ، بتاکاروتن، اسید فولیک، آهن، پتاسیم و فیبر دارد. جوشاندن کلم بروکلی در آب، نیمی از ویتامین C آن را از بین میبرد، بنابراین بهتر است آن را بخارپز یا در مایکروویو بپزید. اگر نوزادتان طعم کلم بروکلی را دوست ندارد، آن را با یک سبزی شیرین مثل سیب زمینی شیرین یا کدو حلوایی مخلوط کنید.
پاستا
پاستا منبع خوبی از کربوهیدراتهای پیچیده است که انرژی پایدار فراهم میکنند و به همین دلیل در میان ورزشکاران محبوب است. میتوانید مقداری پاستای سبوسدار را با پاستای معمولی مخلوط کنید تا فیبر وعده غذایی افزایش یابد. حتماً از شکلهای کوچک پاستا استفاده کنید و آن را کاملاً نرم بپزید.
تمشک
تمشک حاوی اسید الاجیک است که میتواند از ما در برابر سرطان محافظت کند. در میان میوهها، تمشک مقدار زیادی فیبر دارد.
برنج قهوهای
برنج قهوهای انرژی، مقداری پروتئین، ویتامینهای گروه B و مواد معدنی را فراهم میکند. این نوع برنج بسیار مغذیتر از برنج سفید است، زیرا برنج سفید در طول فرآیند تبدیل و تصفیه ، بخش عمدهای از ویتامینها و مواد معدنی خود را از دست میدهد. نشاسته موجود در برنج به آرامی جذب میشود و در نتیجه گلوکز را به صورت پایدار آزاد میکند تا انرژی طولانیمدتی تأمین شود.
تغذیه سالم و متعادل در دوران نوزادی و کودکی پایهگذار رشد جسمی و ذهنی مناسب است. با انتخاب غذاهای مغذی و متناسب با سن کودک، میتوانید نیازهای ضروری بدن او به ویتامینها، مواد معدنی و انرژی را تأمین کنید. این مواد غذایی نهتنها به تقویت سیستم ایمنی و رشد مغز کمک میکنند، بلکه عادات غذایی سالمی را برای آینده شکل میدهند. بنابراین، اهمیت دارد که رژیم غذایی کودک سرشار از تنوع و کیفیت باشد تا رشد و سلامت او به بهترین نحو تضمین شود.