۱۹ فعالیت کودکان برای رشد گفتار و زبان

روز اول، کودک شما به شدت به شما گوش می دهد تا در نهایت با شما ارتباط برقرار کند. این مهارت های گوش دادن به تماس چشمی، گریه، لبخند زدن، قهقهه زدن، غرغر کردن و موارد دیگر تبدیل می شود. در واقع اولین ارتباط کودک شما با گریه شروع می شود.

آیا تا به حال متوجه شده اید که کودکتان برای نیازهای مختلف گریه می کند؟ گریه های مختلف راه کودک برای برقراری ارتباط با شماست!

اما چگونه گریه کودک به گفتار تبدیل می شود؟ در سن یک سالگی، کودک شما هم مهارت های زبانی غیرکلامی و هم کلامی را برای برقراری ارتباط ایجاد می کند. برای کمک به کودک شما در ایجاد نقاط عطف زبانی ضروری، در اینجا  ۱۹ فعالیت گفتاری کودکان برای تقویت مهارت های گوش دادن و رشد گفتار برای کودک شما آورده شده است!

نقاط عطف گفتار و زبان کودکان یک ساله

در طول سال اول، اکثر نوزادان نقاط عطف زبانی زیر را ایجاد می کنند:

  • صداهای آشنا را تشخیص می دهند.
  • با لبخند و خنده به صداهای آشنا پاسخ می دهند.
  • غوغا می کنند، جیغ می کشند، فریاد می کشند.
  • برای نیازهای مختلف گریه های مختلفی دارند.
  • از طریق ژست ها ارتباط برقرار می کنند (به یک بطری اشاره می کنند تا به شما بگویند که به شیر بیشتری نیاز دارند.)
  • صدا یا اعمال/حرکات را تکرار می کنند.
  • به دستورالعمل های ساده پاسخ می دهند (“لطفاً بیا اینجا”).
  • کلمات را تکرار می کنند.
  • نام اشیاء مشترک را تشخیص می دهند.
  • به کتاب خواندن علاقه نشان می دهند.

فعالیت ها:

۱- مربای حیوانات

به سادگی عباراتی مانند:

  • یک گاو ” ما ما ” می کند
  • اردک می‌گوید “کوئک کوئک ” می گوید.
  • یک سگ “هاپ هاپ” می کند.
  • این به کودک شما کمک می کند تا نام حیوانات معمولی را همراه با صداهای منحصر به فرد آنها تشخیص دهد. بهترین قسمت مربای حیوانات این است که می توان آن را در هر جایی انجام داد.
     19 فعالیت کودکان برای رشد گفتار و زبان

    ۲-  داستان های صوتی

    زمان قصه گفتن، زمان فوق العاده ای برای برقراری ارتباط با کودک است. اما همچنین راهی برای تقویت زبان کودک شماست. برای یادگیری مهارت های گفتاری، کودک شما همچنین نیاز به یادگیری ارتباطات غیرکلامی و صداها در پاسخ به چیزهای روزمره دارد. به جای خواندن از طریق کتاب،  خواندن را با اضافه کردن حالات چهره، انحرافات صدا، جلوه های صوتی و صداهای حیوانات، آنها را سرگرم کنید .

    ۳ حاضر جوابی کردن

    نوزادان برای جلب توجه شما با گریه، صدای جیغ زدن و جیغ زدن ارتباط برقرار می کنند.  هنگامی که او با شما ارتباط برقرار می کند، شروع به صحبت کنید. اگر کودک از آن طرف اتاق به شما لبخند می زند، در حالی که “سلام” می گوید و دست تکان می دهد، پاسخ دهید.

    نوزادان از طریق تقلید یاد می گیرند. با گذشت زمان کودک شما نه تنها لبخند می زند، بلکه در حالی که دست تکان می دهد به شما سلام می گوید.

    ۴ – آن رنگ را نام ببرید

    • همه چیز از رنگ ساخته شده است. برای کمک به تقویت تشخیص اولیه رنگ،رنگ‌های هر چیزی را که می‌بینید بگویید .
    • به عنوان مثال: رنگ ماشین هایی را که در حال قدم زدن به پارک هستند نام ببرید. به کودک خود بگویید چه رنگ لباس، رنگ اسباب بازی و موارد دیگر می پوشد!

    ۵– لبآهنگ

    این که آیا می توانید یک آهنگ را حفظ کنید یا نه، کودک شما اهمیتی نمی دهد!  آواز خواندن راهی عالی برای یادگیری زبان است  که شامل انحرافات صوتی، کلمات جدید و حالات چهره می شود. پس جلو بروید و در حالی که آواز می خوانید، چهره ای بامزه بسازید!

    ۶- میمون ببین، میمون انجام بده

    «میمون ببین، میمون انجام بده» همه چیز درباره حالات صورت است. حالات چهره یکی از جنبه های مهم رشد گفتار است زیرا احساسات را منتقل می کند. تحقیقات نشان می دهد که اشکال غیرکلامی ارتباط مانند حالات چهره ۶۰ تا ۶۵ درصد از ارتباطات را تشکیل می دهند.

    برای تشویق افزایش احساسات از طریق حالات صورت،  کودک خود را در مقابل خود نگه دارید و حالات صورت او را تقلید کنید . هنگامی که کودک شما لبخند می زند، به او لبخند بزنید. زبان خود را بیرون بیاورید، چهره ای احمقانه بسازید و مراقب باشید که آیا کودک عبارات شما را تکرار می کند یا خیر.

    ۷– آینه

    از آنجایی که زمان خوابیدن روی شکم بخش ضروری از رشد فیزیکی کودک است،  با استفاده از آینه از زمان خوابیدن روی شکم بهره ببرید. کودک نه تنها از انعکاس خود لذت می‌برد، بلکه هر بار که صدای ناله یا قهقهه‌ای می آید، کودک شما می‌تواند متوجه شود که صدا از کجا می‌آید و حالات چهره‌اش را هنگام «صحبت کردن» ببیند.

    ۸– دوچرخه

    پس از تعویض پوشک یا هر زمانی که کودک به پشت است،  پاهای کودک را با حرکت دوچرخه  در حالی که آهنگ بامزه ای می خوانید، حرکت دهید. حرکت دوچرخه سواری به کودک این امکان را می دهد که در حالی که شما با او آواز می خوانید یا با او صحبت می کنید، روی صورت شما تمرکز کند.

    19 فعالیت کودکان برای رشد گفتار و زبان

     

    ۹ چهره به چهره

    چهره به چهره یکی از فعالیت های سرگرم کننده مورد علاقه برای رشد گفتار است! با کوچولوی خود روی زمین دراز بکشید و رو به روی هم قرار بگیرید. در حین نام بردن اجزای صورت به نواحی صورت او اشاره کنید. این به کودک شما کمک می کند نه تنها هماهنگی دست و چشم را بیاموزد، بلکه به تشخیص زودهنگام قسمت هایی از صورت نیز کمک می کند.

    بهتر است با انجام مثال زیر این فعالیت را یک قدم جلوتر ببرید:

    • به بینی کودک اشاره کنید و بگویید “بینی
    • دست کودک را بگیرید و بینی خود را در حین گفتن “بینی” لمس کنید.

    لمس کردن بینی کودک به او این امکان را می دهد که بفهمد همه اعضای بدن مشابهی با نام های مشابه دارند.

    ۱۰– بعد از من تکرار کنید

    این بازی ساده زمانی که با کودک خود روبرو می شوید بهترین عملکرد را دارد.  شروع به ساختن صداهای غوغایی کنید که با نام دیگر صحبت می کند  (مخصوصاً با صداهای مصوت) و منتظر بمانید تا کودک شما آنها را برای شما تکرار کند. برخی از صداهای متداول عبارتند از: اوه/آوو; مامان/بابا

    این نوع گفتار معمولاً تا چهار ماهگی ایجاد نمی شود. بنابراین اگر کودک یک ماهه تان به این موضوع نمی رسد ناراحت نشوید، فقط به آن زمان بدهید. خیلی زود شما و کودک پشت سر هم حرف می زنید.

    ۱۱- اسم من را بگو.

    یکی از بزرگ‌ترین پیشرفت‌های زبانی که کودک انجام می‌دهد، یادگیری/شناخت نام خود است! در حالی که برای هر نوزادی متفاوت است، اکثر نوزادان نام خود را بین ۳ تا ۶ ماهگی تشخیص می دهند و به آن پاسخ می دهند.

    برای کمک به کودک در این رشد زبانی، در صورت امکان نام کودک خود را بگویید. چند روش جالب برای گفتن نام کودک عبارتند از:

    • اضافه کردن نام او به یک آهنگ بامزه،
    • پرسیدن سوال با نام او،
    • نام کودک خود را جایگزین نام شخصیت های کتاب کنید.

     19 فعالیت کودکان برای رشد گفتار و زبان

    ۱۲- اکو

    برای رشد زبان، نوزادان باید کلمات را تکرار کنند یا «پژواک» کنند. یک راه عالی برای گنجاندن کلمات جدید و افزایش مهارت های زبانی، افزودن عبارات گویا به موقعیت های روزمره است.

    به عنوان مثال، اگر کودک شما شیشه شیر خود را روی زمین انداخت، بگویید: “اوه نه!”

    این فعالیت با افزودن جلوه های صوتی به فعالیت های کودک به رشد گفتار نیز کمک می کند.  هر بار که کودک شما در حالی که او را در آغوش گرفته اید می پرد، یک جلوه صوتی مانند ” بوینگ، بوینگ ” اضافه کنید. در حالی که سعی می کنید کودک گریان خود را آرام کنید، او را به سمت جلو و عقب تکان دهید و در عین حال بگویید: “اووووووووو”

    با گذشت زمان، کودک شروع به “انعکاس” آنچه می شنود می کند.

    می دانم که احمقانه به نظر می رسد، و دلیلش این است واقعا هم احمقانه هست! اکو یک فعالیت یادگیری سرگرم کننده برای نوزادان است، بنابراین هر چه با جلوه های صوتی و عبارات خنده دار احمقانه تر شوید، کودک کلمات، صداها و عبارات جدید را بیشتر جذب می کند.

     ۱۳- کارپول

    کارپول فعالیتی است که برای خزیدن نوزادان عالی است! در حالی که کودک در حال خزیدن است، پایین بیایید و دست ها و زانوهای خود را پایین بیاورید و به کودک بیاموزید که چگونه ماشین یا کامیون را در حالی که در حال خزیدن است هل دهد. کودک شما مجبور نیست دستش را دائماً روی ماشین نگه دارد، فقط بین حرکات خزیدن کمی فشار وارد کنید.

    برای گنجاندن توسعه گفتار،  جلوه های صوتی ماشین را اضافه کنید .یک داستان خنده دار در مورد ماشین سواری بگویید .

    ۱۴- توپ را بغلتانید.

    این بازی برای نوزادانی که می توانند بدون کمک بنشینند و هماهنگی چشم و دست مناسبی دارند، عالی است.  به سادگی یک توپ (با اندازه متوسط ​​یا بزرگ) بردارید و توپ را مستقیماً به سمت او بغلتانید.

    بازی توپ را بغلتانید می تواند با کمک به کودک در درک دستورالعمل های ساده و پاسخ به آن دستورالعمل ها پیشرفته تر شود. سعی کنید یک توپ را به سمت او بیندازید و از او بخواهید که توپ را به عقب برگرداند.

19 فعالیت کودکان برای رشد گفتار و زبان

۱۵- با من بشمار

شما می توانید با شمردن با صدای بلند هر روز به کودک خود در یادگیری اعداد کمک کنید. این فعالیت نیازی به تلاش اضافی از جانب شما ندارد، به سادگی شروع به صحبت کردن و شمارش با صدای بلند کنید.

راه های زیر برای گنجاندن شمارش اعداد در روز استفاده کنید:

  • هنگامی که کودک را به طبقه بالا حمل می کنید، هر پله را بشمارید،
  • شمارش کنید که چند میوه از فروشگاه خریده اید،
  • انگشتان دست و پای کودک را بشمارید.

 

۱۶- عروسک های انگشتی

عروسک های کوچک انگشتی یا دستی راهی شگفت انگیز برای کمک به توسعه مهارت های زبانی برای کودک شما هستند! با استفاده از عروسک های انگشتی یا دستی برای گفتن داستان، مهارت های زبانی و گفتاری زیر را به کودک نشان می دهید:

  • حالات مختلف صورت  برای نشان دادن احساسات هنگام صحبت کردن
  • گفتگوی خلاقانه  بین دو یا چند عروسک (مشابه صحبت کردن بین دو نفر).

۱۷- میوه ها و سبزیجات

بخش عمده ای از رشد گفتار کودک به شنیدن تکراری و استفاده از کلمات روزمره مربوط می شود. یکی از راه‌های کمک به تشخیص کلمه میوه‌ها و سبزیجات رایج،  بازی با میوه‌ها و سبزیجات پلاستیکی است .

اگرچه کودک به دلیل تکه های کوچک باید با غذای پلاستیکی تحت نظارت باشد، او یاد می گیرد که چگونه موز، هویج، گلابی و موارد دیگر را تشخیص دهد!

همچنین فراموش نکنید که میوه ها و سبزیجات خود را برای تشخیص اعداد بشمارید!

19 فعالیت کودکان برای رشد گفتار و زبان

۱۸-  تصویر کنید

یکی از ساده ترین راه ها برای کمک به رشد مهارت های زبانی در نوزادان از طریق فلش کارت است. فلش کارت های حاوی عکس و نوشته  به کودک شما کمک می کند تا تشخیص دهد تصویر یا عمل روی کارت  همراه با کلمه یا عبارت مربوطه چیست.

در حالی که کودک شما برای مدتی کلمات را با صدای بلند نمی گوید، به او کمک می کند تا تصویر را با کلمه مرتبط تشخیص دهد.

۱۹- برج بسازید

ساخت یک برج با بلوک برای توسعه هماهنگی دست و چشم بسیار عالی است. اما از این فعالیت می توان برای رشد زبان در نوزادان نیز استفاده کرد.

همانطور که تماشا می‌کنید یا مستقیماً به فرزندتان کمک می‌کنید تا بلوک‌ها را روی هم چیدمان کند،  رنگ بلوک را همراه با شمارش بلوک‌ها  در هنگام چیدن برج بگویید. بسیاری از بلوک های موجود دارای تصاویر نیز هستند که در آنها می توانید تصویر را برای کودک خود توصیف کنید. به عنوان مثال: اگر بلوک هایی با حیواناتی که روی آنها تصویر شده است دارید، نام هر حیوان را همراه با صدایی که حیوان می دهد نام ببرید.

19 فعالیت کودکان برای رشد گفتار و زبان

رشد گفتار بیشتر از گفتن کلمات است. این سیستم پیچیده ای از ارتباطات کلامی و غیرکلامی است. برای بیان احساسات و افکار، کودک ابتدا شروع به گریه می کند تا نیازهایش را به شما بگوید.

اما کودک شما در این راه به کمک شما نیاز دارد! بهترین راه برای توسعه مهارت های زبانی در سال اول از طریق تخیل و بازی است.

هر یک از ۱۹ فعالیت فوق ترکیبی از:

  • بازی تخیلی،
  • دستورالعمل های ساده ای که شما و کودک باید دنبال کنید،
  • فعالیت هایی که هم شامل گفتار کلامی و هم غیرکلامی است.

بنابراین برخی از این فعالیت‌های گفتاری و زبانی سرگرم‌کننده را شروع کنید تا کودکتان قبل از اینکه به یک سالگی برسند، سرحال باشند!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوازده − هشت =