چرا نوزادان خروپف میکنند؟

ممکن است شبها صدای خروپف نوزادتان را بشنوید. در اینجا دلایل این اتفاق و زمان مراجعه به پزشک را بررسی میکنیم.
اگر تا به حال کنار یک نوزاد خوابیده باشید، میدانید که آنها میتوانند در خواب صداهای بسیار اذیت کننده ای ایجاد کنند: ناله کردن، نفسکشیدنِ سنگین، گریه، سرفه، نق زدن و حتی گاهی خندیدن در خواب.یکی دیگر از صداهای رایج در خواب نوزادان، خروپف است. اگرچه این صدا ممکن است اگر در یک اتاق با نوزادتان میخوابید، شبها شما را بیدار نگه دارد، اما معمولاً خروپف نوزاد جای نگرانی ندارد. بسیاری از نوزادان “نفسکشیدن پرسر و صدا” دارند و این همیشه به معنای وجود مشکل نیست.
اگر شما هم در خانه یک نوزاد با تنفس پرسر و صدا دارید، در اینجا هر آنچه باید درباره خروپف نوزاد بدانید، از دلایل آن تا زمان مراجعه به پزشک، آورده شده است.
آیا خروپف نوزاد طبیعی است؟
نوزادان مجبورند از طریق بینی نفس بکشند، مگر زمانی که گریه میکنند. از آنجا که مجاری تنفسی آنها بسیار کوچک است، شنیدن صدای تنفسشان در خواب غیرعادی نیست. با این حال، بسیاری از والدین انتظار ندارند که نوزادشان در شب این قدر پرسر و صدا باشد و از خروپف کودکشان نگران میشوند.
همچنین یک مطالعه نشان داد که حدود ۹٪ از نوزادان بیش از سه بار در هفته خروپف میکنند. خروپف نوزادان معمولاً بیضرر است. بهطور کلی، صداهای تنفسی که خواب نوزاد را مختل نمیکنند، فقط برای مدت کوتاهی ادامه دارند و نسبتاً آرام هستند، نشانه مشکل جدی نیستند.
از سوی دیگر، صداهای تنفسی مداوم و بلندتر از صدای زمزمه که فرکانس بسیار بالایی دارند، یا مواردی که خواب نوزاد را مختل میکنند یا باعث توقف تنفس میشوند، نگرانکننده هستند. این علائم ممکن است نشاندهنده اختلالات خواب در کودکان، مانند آپنه خواب یا سندرم مقاومت مجاری تنفسی فوقانی باشد.
علت خروپف نوزاد چیست؟
دلیل اصلی خروپف نوزادان عمدتاً پروسه تکامل و رشد آنها می باشد. بسیاری از نوزادان با حنجرهای نرم متولد میشوند که هنگام عبور هوا در تنفس، بیشتر میلرزد و صدای بیشتری ایجاد میکند. این وضعیت لارنگومالاسی نام دارد و بیشتر نوزادان مبتلا به آن به راحتی نفس میکشند، در تغذیه مشکلی ندارند، رشد خوبی دارند و با بزرگ تر شدن خود به خود بهبود مییابند.
دلیل دیگر، احتقان یا ترشحات بینی ناشی از بیماری است. مانند بزرگسالان، عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی میتوانند تنفس از طریق بینی را در خواب سخت تر کنند و باعث خروپف شوند.
از دیگر دلایل احتمالی میتوان به خشکی محیط خواب اشاره کرد. برخی نوزادان نیز با انحراف تیغه بینی متولد میشوند که میتواند باعث خروپف شود. همچنین نوزادان مبتلا به برخی شرایط ژنتیکی مانند سندرم داون، بیشتر در معرض خروپف در خواب هستند.
آیا خروپف نوزاد مضر است؟
معمولاً خروپف نوزادان مضر نیست. این یک رفتار طبیعی است که در بیشتر موارد با بزرگ تر شدن نوزاد برطرف میشود. با این حال، در برخی موارد، خروپف مزمن یا آزاردهنده میتواند نشانه یک مشکل بزرگتر باشد که نیاز به بررسی دارد. اگر نگران خروپف کودک خود هستید اما نوزادتان هیچ نشانهای از تنفس سخت ندارد از او فیلم بگیرید و سپس برای بررسی بیشتر با پزشک اطفال مشورت کنید. (توجه: اگر نوزادتان علائم تنفس سخت دارد، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید.)
برای کاهش خروپف نوزاد چه کنیم؟
بیشتر نوزادان پرسر و صدا با سفت تر شدن بافتهای مجاری تنفسی، این مرحله را پشت سر میگذارند. اما در این میان، به ویژه اگر اخیراً بیمار بودهاند، کارهایی برای کاهش خروپفشان میتوانید انجام دهید:
- بینی نوزاد را با محلول سالین بینی اسپری کنید تا احتقان کاهش یابد، سپس با سرنگ پمپاژ مخاط اضافی را خارج کنید.
- در اتاق کودک از دستگاه بخور استفاده کنید تا رطوبت هوا افزایش یابد.
- اگرچه خروپف نوزاد معمولاً وقتی به پشت میخوابد بدتر میشود، اما طبق دستورالعملهای ایمنی خواب آکادمی اطفال آمریکا، باید تا یکسالگی نوزاد را به پشت بخوابانید. اگر نوزادتان میتواند خودش بغلتد، تغییر وضعیت در شب اشکالی ندارد، اما از خواباندن او به پهلو برای جلوگیری از خروپف خودداری کنید، مگر پس از یکسالگی.
چه زمانی خروپف نوزاد نگرانکننده است؟
دکتر مینارد میگوید اگر نوزادتان علائم تنفس سخت (مثل تنفس سریعتر یا سختتر از معمول) دارد، پوستش کبود میشود، سوراخهای بینیاش با هر نفس گشاد میشوند، یا پوست بین دندههایش به داخل فرورفتگی واضحی دارد، باید فوراً به اورژانس مراجعه کنید.
اگر نوزادتان علائم تنفسی نگرانکننده ندارد اما همچنان از خروپف او نگران هستید، میتوانید در ساعات معمول با پزشک اطفال مشورت کنید. به ویژه اگر متوجه این علائم شدهاید:
- مشکل در شیر خوردن
- قطع مکرر شیردهی برای نفسگیری(جدا شدن از بطری یا سینه برای تنفس)
- ادامه خروپف با بزرگتر شدن کودک
- عفونتهای مکرر گلو
- خستگی مداوم علیرغم خواب و چرتزدن کافی.
خروپف نوزادان در بسیاری از موارد طبیعی و موقتی است و با رشد کودک بهبود مییابد، اما در صورت همراهی با علائمی مانند اختلال در تنفس، مشکلات تغذیه یا عفونتهای مکرر، بهتر است برای اطمینان از سلامت کودک با پزشک مشورت کنید.